22 Ocak 2014 Çarşamba

En kolay kırılan internet şifreleri


Şifreler veya parolalar, hayatımızın olmazsa olmazlarından. Banka kartlarından tutun da mail hesabımıza, sosyal medya profillerimizden ofiste kullandığımız bilgisayarımıza kadar hemen her yerde şifre kullanıyoruz. Teknoloji geliştikçe hayatımızı kolaylaştıran imkanlar artıyor belki, ama öte yandan siber saldırı sebebiyle zarar görme ihtimallerimiz de artıyor.

2013 YILININ EN KÖTÜ ŞİFRELERİ

SplashData, geleneksel listesini güncelledi ve 2013 yılının en kötü şifrelerini sıraladı. Listede göreceklerinizin bir bölümünü siz de kullanıyor olabilirsiniz, işte bu sebeple de büyük bir risk altında olabilirsiniz. Size tavsiyemiz, eğer basit şifreler kullanıyorsanız, bunları en kısa sürede değiştirmeniz ve güçlü şifrelerle kendinizi güven altına almanız olacaktır.

İşte 2013'ün en kötü şifreleri ve geçen seneye göre değişen konumları:

1. 123456 (Birinciliğe yükseldi)

2. password (İkinciliğe geriledi)

3. 12345678 (Yeri değişmedi)

4. qwerty (1 basamak yükseldi)

5. abc123 (1 basamak düştü)

6. 123456789 (Listeye yeni girdi)

7. 111111 (2 basamak yükseldi)

8. 1234567 (5 basamak yükseldi)

9. iloveyou (2 basamak yükseldi)

10. adobe123 (Listeye yeni girdi)

11. 123123 (5 basamak yükseldi)

12. Admin (Listeye yeni girdi)

13. 1234567890 (Listeye y)

14. letmein (7 sıra birden düştü)

15. photoshop (Listeye yeni girdi)

16. 1234 (Listeye yeni girdi)

17. monkey (11 basamak birden düştü)

18. shadow (Yeri değişmedi)

19. sunshine (5 basamak birden düştü)

20. 12345 (Listeye yeni girdi)

21. password1 (4 basamak yükseldi)

22. princess (Listeye yeni girdi)

23. azerty (Listeye yeni girdi)

24. trustno1 (12 basamak birden düştü)

25. 000000 (Listeye yeni girdi)

Splashdata'nın şifre güvenliği için önerileri:

- Mutlaka 8 karakter ya da daha fazla karakterli şifre kullanın. Şifrenizde sayılar, harfler ve kullanabildiğiniz diğer karakterler de olsun.

- Her sitede aynı şifreyi kullanmayın

- Eğlence sitelerinde mail şifrenizi asla kullanmayın.

(Kaynak: Teknokulis)

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More